Isnin, 11 Ogos 2014

Resepi Popia Basah

Teks : Wan nor Hidayah
Imej : Koleksi Peribadi


Popia Basah






Bahan Kulit :

2 cawan tepung gandum 
1 biji putih telor 
3/4 cawan air 
2 sudu makan cuka 
secubit garam



Cara Membuat : 

Step untuk buat kulit popia boleh rujuk di My Resepi. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang - kurangnya 1/2jam. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper Buat dari arah jam.Mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan. Boleh disusun berlapis - lapis ia tak melekat.

Bahan Untuk Inti Popia:



1/2 biji kobis - di racik halus 
3 biji sederhana besar carrot - di sagat halus 
1 biji sederhana bawang besar 
3 ulas bawang putih 
1 sudu besar sos tiram 
1 sudu makan udang kering 
garam secukupnya 
minyak untuk menumis

Cara Membuat :

Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga sedikit layu.

**Selamat Mencuba :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan